Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Autoklavering

Musik fra et selvspillende klaver, også kendt som et pianola.

Pianola

De første selvspillende klaverer så dagens lys midt i 1800-tallet, men de lød ikke overbevisende, fordi de altid påførte det samme tryk på tangenterne. Først sidst i 1800-tallet fik vi klaverer, der kunne efterligne en musikers varierende tryk på tangenterne.

Autoklavering fik en kort, populær periode – dog kun sjældendt som erstatning for levende musikere. Klaveret spillede helt rene toner, men det var ikke så velset blandt musikelskere, fordi det lød for sterilt. Samtidig spillede det melodierne helt ens hver gang, hvilket mange mente var for kedeligt.

Det selvspillende klaver blev i stedet en forløber for jukeboksen på offentlige steder og som en forløber for grammofonen i de mere velstillede private hjem. Et selvspillende klaver kostede først i det 1900-århundrede omkring 40.000 nutids-kroner, og det vel og mærke uden de nødvendige musikruller, som skulle købes separat.

Opfindelse af grammofonen og senere jukeboksen blev dødsstødet for det selvspillende klaver.

Om billedet: Selvspillende klaver. Ophavsret: KarlKunde, frigivet under Creative Commons BY-SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.