Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

At skyde gråspurve med kanoner

Vi kan takke Kong Christian 7. for denne gamle talemåde om, at det er nemmere at ramme gråspurve med kanoner end med geværer og pistoler.

Kongen led af en sindssygdom. Det gav sig blandt andet udslag i, at han havde en sygelig angst for gråspurve. Et helt regiment soldater blev derfor betroet den daglige opgave at skyde alle gråspurve i nærheden af slottet. Desværre var skydevåbnene dengang ikke særlig præcise, og det var svært at ramme de små, vævre fugle. Kongen beordrede derfor soldaterne at benytte kanoner, og det gik straks noget bedre.

Gråspurve

Kanonerne blev især brugt hver morgen, når kongen gik sin morgentur uden for slottet. Det udartede sig senere til en fast tradition, at man affyrede kanoner, når kongen forlod slottet, og traditionen fortsatte også med hans efterfølgere.

Man affyrer stadig kanoner for regenten, men nu er det for at salutere. Og i vore dage bruger man løst krudt, så gråspurvene kan føle sig sikre.

Om billedet: Gråspurve. Ophavsret: Andrey, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.