Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Algoritme

Al-Khawarizmi

Matematisk udtryk for en talrække, der kan siges med rytme, fx 2, 4, 6 eller 7, 9, 13. Algoritme er en sammentrækning af ordene algebra og rytme. Udtrykket blev første gang brugt af den arabiske matematiker Al-Khawarizmi (ca. 780-ca. 840) i hans betydningsfulde værk om algebra (Al-Jabr wa-al-Muqabilah) fra ca. år 820.

Al-Khawarizmi er en af verdenshistoriens største matematikere, og han er årsagen til, at vi kalder tal for arabiske tal. Egentlig var det inderne, der opfandt tallene, men det var Al-Khawarizmi, der gjorde dem kendt uden for indien. Han skrev en række bøger om tal og matematik, som gjorde tal kendte i den arabiske verden. I 1200-tallet blev bøgerne oversat til latin, og nu var det europæernes tur til at lære om tallene. Hans bøger blev brugt som grundbøger i matematikundervisningen på de europæiske universiteter helt op til 1600-tallet. Udover matematik beskæftigede Al-Khawarizmi sig med astronomi og geografi.

Om billedet: Billede af statue af Al-Khawarizmi, der står foran Faculty of Mathematics of Amirkabir University of Technology i Tehran, Iran. Ophavsret: M. Tomczak, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.