Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Kildeskat

Nej, kildeskat har intet at gøre med at få kæresten til at grine; faktisk har det ofte den stik modsatte effekt, når emnet bringes op. Der er nemlig tale om en skat på vand. Skatten blev indført tilbage i 1657, hvor man ikke havde vandværker. I stedet havde hver husstand sin egen brønd eller kilde. Deraf navnet kildeskat.

Skatten var meget kontroversiel, da den blev indført, for hidtige skatter var blevet beregnet ud fra, hvad borgerne ejede, og det var helt uhørt med en skat på noget så livsnødvendigt som vand.

Frederik III

Men kongen, Frederik III, var i pengenød. Han havde startet en krig mod Sverige, og den var dyrere end forventet. Pengene fra kildeskatten rakte dog ikke til en sejr. Kongen blev taget bagfra, idet svenskerne først indtog Jylland. Og da Lillebælt og Storebælt frøs til i isvinteren 1658, kunne de svenske tropper bevæge sig via Fyn til Sjælland. Da svenskerne stod 20 km. fra København måtte kongen indgå en ydmygende fredsaftale - også kendt som Freden i Roskilde. Det betød, at Danmark måtte afgive Skåne, Halland og Blekinge til Sverige.

Frederik III er ikke den eneste opfindsomme skatteopkræver. Vore dages politikere kan sagtens følge trop, når det drejer sig om skat på livsnødvendigheder. De har nemlig indført en skat på luft, også kaldet en CO2-skat. I øjeblikket er det dog kun virksomheder, der betaler skat på luft, da regeringens skattestop forhindrer indførelse af nye skatter til borgerne.

Om billedet: Frederik III i rustning. Ophavsret: Billedet er malet af Karel van Mander III i 1656, maleriet er derfor public domain. Billedet her er en indskanning, og derfor er der ikke en fotografisk ophavsret.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.